Cerita Rakyat Tugas Bahasa Jawa Bawang Merah Bawang Putih

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Rakyat Tugas Bahasa Jawa Bawang Merah Bawang Putih

Cerita rakyat tugas bahasa jawa bawang merah bawang putih - Dhikik kala, ana siji keluarga sing rahayuning ngaurip. Dekne kabeh nduweni sawong puteri sing diwenehi jeneng bawang putih. Ning nang mubarang dina, embok bawang putih tiba lara lan akhire mati. Sakwise kedaden kuwi, bawang putih urip dhewe karo bapake. Bapak bawang putih yaiku sawong pandagang sing kerep lelungan adoh. Amarga ora tega mungkur bawang putih dhewen neng omah, akhire bapak bawang putih ngongkonke rabi meneh karo sawong randha. Randha kesebut nduweni siji anak sing diwenehi jeneng brambang.

Sabenere pangarah bapake yaiku ben bawang putih ora kesepen lan nduweni kanca sing ngewangine neng omah. Ning jebulna, embok lan kakang tiri bawang putih nduweni sifat sing ala. Dekne kabeh bersikap becik nang bawang putih mung pas bapake ana barenge. Ning pas bapake lunga ndagang, dekne kabeh ngongkon bawang putih ngerjakne samubarang pagawean omah kaya sawong batur. Jebulna kemalangan bawang putih durung mandheg nganti dikono, selang beberapa wayah, bapak bawang putih uga tiba lara lan akhire mati donya.
cerita-rakyat-bawang-merah-bawang-putih-bahasa-jawa
Waos Ugo: Cerita Bahasa Jawa Pengalaman Pribadi Masuk Sekolah SMA
Saiki, embok tiri lan brambang bersikap tambah ala nang bawang putih. Bahkan wayah ngaso bawang putih uga tambah kewates. Saben dina dheweke kudu ngladeni kabeh kebutuhan brambang lan embok tirinya. Nganti dimubarang esuk pas bawang putih misuh neng kali, tanpa dielingi salah siji selendang kedemenan brambang hanyut. Pas nganti omah, brambang nyrengeni bawang putih amarga selendangnya ora dheweke temokake. Dheweke ngongkon bawang putih nggoleki selendang kuwi lan ora oleh mulih sadurung mengarepe. Akhire, bawang putih nyusuri kali kanggo nggoleki selendang kuwi. Nganti larut bengi, selendang kuwi durung uga dheweke temokake. Pas tengah nyusuri kali, bawang putih nelihat siji gubuk, jebulna gubuk kuwi dihuni saka sawong mbah putri sebatang kara. Bawang putih akhire njaluk izin kanggo nginep sabengi.

Mbah putri kuwi cukup gemati, dheweke ngayo bawang putih kanggo nginep. Mbah putri kuwi uga narekne perihal babagan bawang putih, lan kepriye dheweke nganti neng panggon kuwi. Bawang putih pun nyeritoke nasib sing dialamine, nganti mbah putri sing krungu kuwi rumangsa iba. Jebulna, selendang sing den upadi bawang putih ditemokake saka si mbah putri. Lan mbah putri kuwi arep ngabangna selendang kuwi karo syarat bawang putih kudu ngancanane sajrone seminggu. Bawang putih nrima tawan kuwi karo seneng ati.

Wayah seminggupun nuli, lan saiki wayahe bawang putih kanggo mulih. Amarga sajrone tinggal dikono bawang putih sregep banget, mbah putri kuwi menehake selendang sing dhisik dheweke temokake lan menehi bebungah nang bawang putih. Dheweke dikongkon mileh diantara loro buah labu kanggo dheweke gawa. Awalnya bawang putih pengen menolak, ning amarga pengen ngajeni paweweh, bawang putih akhire mileh labu sing cilik karo alasan wedi ora kuwat nggawane. Lan mbah putri kuwi mung ngesem krungu alasan kuwi.
cerita-rakyat-bawang-merah-bawang-putih-bahasa-jawa
Waos Ugo: Cerita Liburan Sekolah ke Rumah Saudara Bahasa Jawa
Sakwise kuwi, bawang putiha cepet mulih lan ngabangna selendang kuwi nang brambang. Sakwise kuwi dheweke cepet menyang dapur kanggo nyigar labu lan mangsake. Ning ebo kagete dheweke, amarga pas labu kuwi disigar, jebulna labu kuwi berisi emas mata sing akeh banget. Sacara ora sengaja, embok tiri bawang putih ndelenge lan teras merampas kabeh emas kuwi. Dudu mung kuwi, dheweke uga meksa bawang putih kanggo ngawake dhewekne saka endi dheweke mbisa labu ajaib kuwi. Bawang putiha nyeritoke kabeh kedaden sing dialamine.

Krungu cerito bawang putih, muncul pangarah ala neng benak embok tiri sing serakah kuwi. Esok esuke, dheweke ngongkon brambang kanggo nglakoke hal den samya kaya sing silakukan bawang putih, dheweke ngarep-arep arep bisa nggawa mulih labu sing luwih gedhe dadine isinya luwih akeh.
Singkat cerito, brambang sing lumuh kuwi tiba neng gubuk mbah putri, lan dhewekea tinggal dikono sajrone seminggu. Ning amarga sifatnya sing panglumuh, dheweke mung nglumuh-lumuhan wae lan ora arep ngewangi pagawean si mbah putri. Lan pas wis wayahe mulih, dhewekea neng kongkon mileh labu dadi bebungah. Tanpa mikir dawa, dheweke teras njupuk labu sing gedhe lan cepet mlayu mulih tanpa mengucapkan terimakasih.

Sakwise tiba diomah, emboke seneng banget ndeleng anake nggawa labu sing gedhe banget. Dheweke mikir mesti emas neng jerone cukup akeh. Amarga ora pengen kawruhan saka bawang putih lan wedi nek bawang putih jaluk kanggonan, dekne kabeh ngongkon bawang putih misuh dikali. Sakwise kuwi dekne kabeh mlebu kamar lan menguncinya karo rapet.

Karo ora sabar, dekne kabeh cepet nyigar labu kuwi. Ning dinjaba dugaan, dudu emas sing ana dijerone. Ngliyakne labu kuwi dikebaki ula, kalajengking, kelabang, lan macem-macem kewan mbisa. Karo cepet kewan-kewan kuwi metu saka labu lan menggigit kapindho anak lan embok serakah kuwi. Dekne kabeh ora bisa kabur, amarga lawang kamar dekne kabeh kunci rapet lan dekne kabeh tutup karo lamari saka jero. Akhire, dekne kabeh mati neng jero kamar bareng keserakahan dekne kabeh. Sakwise dekne kabeh mati, kewan-kewan mbisa kuwi kenyap ora berbekas. Demikian Cerita Rakyat Tugas Bahasa Jawa Bawang Merah Bawang Putih semoga bermanfaat.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Rakyat Tugas Bahasa Jawa Bawang Merah Bawang Putih