Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Bahasa Jawa Bratasena Lahir (Bima Bungkus)

Cerita wayang bahasa jawa Bratasena lair (Bima Bungkus) - Anak Pandudewanata sing kapindho lair diwenehi jeneng Bratasena. Bratasena lair jero kaanan bungkus lan ora ana senjata sing bisa membedah. Raden Pandudewanata mertapa kanggo njaluk pituduh. Ngono tlatene dheweke semedi dadine marakake kawah Candradimuka banyune kaya umep. Wayah Batara guru narekne apa amergane dijawab saka Hyang Narada menawa hal kuwi amarga Semadi Prabu Pandudewanata sing kuwat banget lan tlaten. Prabu Pandudewanata njaluk pituduh kanggo membedah bungkus bayinya.

Batara guru njaluk ben Batara Narada mudhun menyang marcapada bareng seekor gajah sing nduwe jeneng Sena menyang Astina gajah kuwi sing mengko arep bisa membedah bungkus si jabang bayi.
cerita-wayang-bahasa-jawa-bima-bungkus

Waos Ugo: Ringkasan Wayang Ramayana dalam Bahasa Jawa
Saketuke neng Istana Astina Hyang Narada ngomongke pangarah ketekane marang Prabu Pandudewanata. Pandudewanata seneng pisan atine. Gajah sena digawa menyang taman nengendi bungkusan bayi lan bayine didokokake. Bayi njero bungkus kuwi isih urip padahal wis semene suwe ana jero bungkus bayi kuwi. Ibune Dewi Kunti nangis saben dina neng sandinge. Bayi kuwi nggelundung mrana mrene, katon banget bayi kuwi tersiksa lan jaluk dibebaske saka bungkusne.

Selanjutnya dalam cerita wayang bahasa jawa Bima bungkus.
Cepet sakwise gajah sena neng taman gajah kuwi nggunakne gadingne kanggo nembus bungkus bayi sing ajaib kuwi. Saknalika kuwi pecah lan suwek bungkus bayi kuwi Pandudewanata ngesem lan neteske eluh bahagia, dipeluk bojone sing uga nangis bahagia. Bayi sing wis bebas nangis sero banget nganti kabeh wong sing ndeleng gumuyu seneng banjur dheweke diangkat saka Hyang Narada lan dipangku, seneng pisan Hyang Narada nyat aku bayi sing lagi lair kuwi.

Padha karo pesan Hyang Batara guru, bayi kuwi diwenehi jeneng Arya Sena utawa Bratasena. Bayi kuwi diwenehke marang ibune supaya disusoni, Dewi Kunti seneng banget sakwise prihatin sajrone pirang-pirang ndina, Prabu Pandudewanata ngesem tentrem sakwise kabeh tapa lan semadine mbuahke hasil sing ora sia-sia.

“Kakang deloka anak awake dhewe iki nduweni kuku sing dawa banget” celathu Dewi Kunti. Pandudewanata mriksani kuku si bayi Arya Sena lan dheweke mbisa pandeleng menawa kuku kuwi bakal dadi senjata anake kuwi sing ampuh banget.
Waos Ugo: Cerita Wayang dalam Bahasa Jawa Arjuna Lahir
“Aja tok potong kukune adinda ” celathu Prabu Pandudewanata marang bojone. Kabeh wong sing teka cepet pengen ndeleng bayi sing dilairke kanthi kuku sing dawa kuwi.

Sawektu banjur Hyang Narada pamitan marang Prabu Pandudewanata lan marang kabeh wong sing teka. Hyang Narada njupuk bungkus bayi sing entas kuwi lan nggawa mawa munggah gajah Sena. Gajah sena lan Hyang Narada mangkat bali mulih sawektu sakwise dekne kabeh mlaku metu Istana dumadakan sakarone melesat keangkasa lan mabur dhuwur pisan.

Bungkus bayi Bratasena sing digawa saka Hyang Narada dibuwang lan dilempar adoh saka Hyang Narada saka nduwue, menyang negeri Banakeling. Mangkeni kisahe cerita wayang bahasa jawa Bima bungkus.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Bahasa Jawa Bratasena Lahir (Bima Bungkus)