Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa

Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa - Jero naskah serat kanda dikisahke, panguwasa kahyangan nduwe jeneng sanghyang nurrasa nduweni loro wong putra nduwe jeneng sanghyang tunggal lan sanghyang wenang. Amarga sanghyang tunggal nduwe rai ala, mula takhta kahyangan pun diwariske marang sanghyang wenang. Saka sanghyang wenang banjur diwariske marang putranya sing nduwe jeneng batara guru. Sanghyang tunggal banjur dadi pengasuh para kesatria turun batara guru, karo jeneng semar.
cerita-wayang-asal-usul-semar-bahasa-jawa

Waos Ugo: Cerita Wayang Lahire Hanoman dalam Bahasa Jawa
Jero naskah paramayoga dikisahke, sanghyang tunggal yaiku anak saka sanghyang wenang. Sanghyang tunggal banjur rabi karo dewi rakti, sawong putri raja lelembut kepiting nduwe jeneng sanghyang yuyut. Saka kawinan kuwi lair sebutir mustika berwujud antiga sing banjur ngowah dadi loro wong lanang. Sakarone masing-masing diwenehi jeneng ismaya kanggo sing nduwe lulang ireng, lan manikmaya kanggo sing nduwe lulang putih.

Ismaya rumangsa cendhek awak dadine nggawe sanghyang tunggal kurang berkenan. Takhta kahyangan pun diwariske marang manikmaya, sing banjur bergelar batara guru. Sementara kuwi ismaya mung diwenehi kelinggihan dadi panguwasa alam sunyaruri, utawa panggon tinggal tunggalan makhluk lembut.

Putra pambarep ismaya sing nduwe jeneng batara wungkuham nduweni anak nduwe awak bulat nduwe jeneng janggan smarasanta, utawa disingkat semar. Dheweke dadi pengasuh turun batara guru sing nduwe jeneng resi manumanasa lan mbanjur nganti menyang anak-putune. Jero kaanan istimewa, ismaya bisa merasuki semar dadine semar pun dadi sosok sing kinaweden banget, bahkan saka para dewa pisana. Dadi manut versi iki, semar yaiku putu saka ismaya.
Waos Ugo: Cerita Kresna dalam Wayang Bahasa Jawa
Jero naskah purwakanda dikisahke, sanghyang tunggal nduweni papat wong putra nduwe jeneng batara puguh, batara geger, batara nan, lan batara samba. Mubarang dina krungu prungu menawa takhta kahyangan arep diwariske marang samba. Hal iki nggawe ketelu kakange rumangsa iri. Samba pun diculik lan disiksa arep dipateni. Ning panggawe kesebut kawruhan saka bapak dekne kabeh.

Sanghyang tunggal pun mengutuk ketelu putranya kesebut dadi ala rupa. Puguh nggenti jeneng dadi togog lagekne geger dadi semar. Sakarone dimudhunke menyang donya dadi pengasuh turun samba, sing banjur bergelar batara guru. Sementara kuwi nan mbisa pangapuran amarga awake mung melu-melu wae. Nan banjur bergelar batara narada lan diangkat dadi pamituduh batara guru.

Jero naskah purwacarita dikisahke cerita wayang asal usul semar bahasa jawa, sanghyang tunggal rabi karo dewi rekatawati putra sanghyang rekatatama. Saka kawinan kuwi lair sebutir antiga sing bercahaya. Sanghyang tunggal karo pangrasa kesal membanting antiga kuwi dadine pecah dadi telu kanggonan, yaiku cangkang, putih, lan kuning antiga.

Ketelune masing-masing menjelma dadi lanang. Sing asale saka cangkang diwenehi jeneng antaga, sing asale saka putih antiga diwenehi jeneng ismaya, lagekne sing asale saka kuninge diwenehi jeneng manikmaya. Nang mubarang dina antaga lan ismaya ngacek amarga masing-masing pengen dadi pamaris takhta kahyangan. Sakarone pun ngenekake perlombaan ngalon gunung.
Waos Ugo: Cerita Wayang Mahabaratha Bahasa Jawa Kanthi Lakon Prabu Santanu
Antaga ngupadi melahap gunung kesebut karo pisan telan ning justru ngalami kecelakaan. Cangkeme robek lan matane ngamba. Ismaya nggunakne cara liya, yaiku karo mangan gunung kesebut sethithik demi sethithik. Sakwise ngliwati bebarpa dina kabeh kanggonan gunung pun ngalih menjero awak ismaya, ning ora kedadeyan dheweke metokake. Pamburine ket wektu kuwi ismaya pun nduwe awak bulat.

Sanghyang tunggal murka meruhi ambisi lan keserakahan kapindho putranya kuwi. Dekne kabeh pun dihukum dadi pengasuh turun manikmaya, sing banjur diangkat dadi raja kahyangan, bergelar batara guru. Antaga lan ismaya pun mudhun menyang donya. Masing-masing nganggo jeneng togog lan semar. Mangkene cerita wayang asal usul semar bahasa jawa
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita wayang asal usul semar bahasa jawa