Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Kresna dalam Wayang Bahasa Jawa

Cerita Kresna dalam wayang bahasa jawa di bawah ini sengaja disajikan dalam bahasa jawa ngoko dan sederhana agar mudah dipahami. Meski demikian sajian ini masih sangat kurang dan perlu dibenahi. Untuk itu tugas teman-teman semua membenahi kata-kata yang belum sempurna baik dalam ejaan bahasa jawa maupun terjemahannya. Selamat menyimak dan menyempurnakan cerita wayang berbahasa jawa di bawah ini

Abiyasa Begawan lair ing sawijining pulo Alas Gajah Oya, sing mengko dadi Astinapura. Crita, nalika Begawan Palasara tapa, malaekat teka keganggu karo Panjenengane, nanging kanggo ora duwe manfaat. Banjur Betara Master marang Betara Narada kanggo nguripake menyang manuk lan ngganggu Begawan. 

Manuk digawe nest lan uwuh ing sirah saka Begawan, nanging banjur manuk iki musna. Ing Begawan Palasara melas kanggo nyenengake nilar lan looPrabu for iku kiwa manuk ibune. Palasara Begawan teka ing bank-bank ing Ganges. Weruh Dewi Durgandini lan takon marang ngirim kanggo nglintasi. Boat iki arep ing obrolan lan sumurup yen penyakit Dewi Durgandini, yaiku stench ing awak. Palasara Begawan bisa kanggo ngobati iku. 
cerita-kresna-dalam-wayang-bahasa-jawa
Cerita Kresna dalam Wayang Bahasa Jawa

Omah-omah Begawan Palasara lan Dewi Durgandini. Banjur lair ing Abiyasa. Sawisé lair Abiyasa, mambu amis ilang lan Dewi Durgandini jeneng Setyawati. Begawan Palasara ngganti kolom kanggo menehi lair kanggo dadi Bimakinca, Kencarupa, Rajamala, Dewi Rekatawati, Rupakenca, lan Setatama. Kabeh dadi sedulur Abiyasa. Begawan Palasara kiwa gesang lan tapa ing Rahtawu, gunung Arga Sapta. Setyawati mengko nikah Prabu Sentanu.

Begawan Abiyasa ing ngisor iki rama sing dikunjara ing Rahtawu. Sawise pati Citranggada lan anak Citrawirya Setyawati karo Prabu Sentanu, Setyawati takon Begawan Abiyasa kanggo menehi turunane. Ing panjalukan saka ibuné, Begawan Abiyasa nikah randha setengah adhine. 

Mangkono lair Destarata wuta Dewi Ambika lan Pandu padha tengleng lan Caucasians saka Ambalika. Amarga saka cacat dheweke, Dewi Satyawati takon marang ngasilaken maneh supaya lair Yamawidura Ladies dijenengi Datri. Nanging, Yamawidura kekurangan apa waé, kang lumpuh. Sawise anak2nya cukup diwasa, panjenenganipun masrahaken kepemimpinan kanggo Pandu.

Sawise perang rampung Baratayuda, Begawan Abiyasa mengelilingin watara Padang kuru Seta diiringi kang kabeh weruh kulawarga ngambah Baratayuda. Begawan Abiyasa iki kena kanggo mangerteni sing mantan Perang Baratayuda rusak, lan ngerti akeh jiwo sing durung sampurna. 

Banjur repair Begawan Abiyasa rusak panggonan lan nyembah jiwo sing durung sampurna dadi sampurna. Nalika iku dikenal sing Pastor Durna nyawa dhasar, banjur nyawa Begawan Durna nambah Pastor Durna, iku ndadekake kena ati Pandhawa lan kulawarga. Abiyasa Begawan dhowo umure supaya padha bisa ndeleng gedhe-putu Parikesit lair. Ing pungkasaning urip, kang ngangkat munggah moksa karo kreta saka swarga. Begawan Abiyasa iki guru banget kuat. Begawan Abiyasa uga dipercaya dadi wong sing nyerat sajarah kulawarga Barata.

Semoga teman-teman mau berusaha untuk memperbaiki kata-kata maupun ejaan yang terdapat pada cerita Kresna dalam wayang bahasa jawa
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Kresna dalam Wayang Bahasa Jawa