Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerpen Bahasa Jawa Acara Ulang Tahun

Cerpen bahasa jawa acara ulang tahun - Win mbenake kemule. Eluh sing krasa leleh nelesi pipine. Sabenere dheweke ora pengen nangis. Win ngrasa kuciwa kuwi sik wis meksa deweke kanggo nangis. Suwe pisan dheweke termangu neng dhuwur paturone.

Bayangan kanca-kancane sing arep ngucakpe slamet nggawe dheweke lumuh lunga sekolah. Nganti akhire krungu ketukan lembut neng lawang. Disusul karo celukan sing ngaranekne jenenge. Kuwi suwara embok.

selamat-ulang-tahun-bahasa-jawa
Karo lumuh dheweke ngadeg. Tanpa sengaja dheweke noleh menyang arah pangilon. Lan dheweke kaget ndeleng matane sembab.

“Win.. Tangi, dong. Wis awan, nih,” celuk embok.
“ya, Mbok.. “ jawabe alon karo cepet-cepet mbrusak eluhe ben sembabe ngurang.
Win nampake embok ndeleng uga matane kuwi, sanajan embok ora ngematke dheweke.
Embok mung meluk karo berbisik. “slamet ambal warsa, Win … “

Tanpa pesta. Tanpa kado. Win menghela napas dawa. Dheweke ora wani nakonke kapindho hal kuwi nang embok. Padahal kabeh kanca sekelase ngerti yen dina iki dheweke ulang taun.

Win ulang taun Ana kebiyasan saka kanca-kancane, yaiku ntraktir jajan kanca sekelase pangan bakso lan ombe es teler neng warung pak Comel.

Yuli uga ngono. Sak-uga dheweke ulang taun, dheweke ngajak kabeh kanca sekelas pangan pitik goreng neng siji restoran.Sawadine Win uga pengen nggawe ngono. Win dheweke ora wani nglorke dheweke nang embok.

Amarga dheweke ngerti kaanan kedhuwitan embok. Dadi pegawai cendhekan, nang udhar tuwa mangkene tentu opah Papa wis nipis banget.
Waos Ugo: Pawarta Peringatan Sumpah Pemuda Bahasa Jawa
Jangkahe gontai wektu dheweke mleboni ruang kelase. Titi cepet nyerbu ngono ndeleng ketekane. “Nah, iki dheweke sing ulang taun. Slamet, ya!” Turene karo nyalami Win. “Nih kado saka aku.”
“Wah, aku nggak gawe acara apa-apa, “ tembung Win lesu.
“Lho? Nyate kado diwenehna mung nang acara pesta?” Sahut Titi.

Ana cerpen bahasa jawa acara ulang tahun Win mung ngesem ndeleng ketulusan kanca-kancane kuwi. Dheweke sing rumangsa bersyukur amarga ora ana sijia kanca-kancane sing nagih kanggo ditraktir. Bokmenawa dekne kabeh kabeh ngerti arep kaanan wongtua Win.

Nganti nang jam piwulang paling akhir. Ngono bel muni, Bu guru dumadakan ngumumake. “anak-anak, aja mulih dhisik.”

Anak-anak sing semula wis adeg cepet linggih bali. “dina iki ana kanca sing ulang taun,” tembung Bu guru.

Win dadi pucet. Astaga! Bu guru ngarani-nyebut ulang taune. Kepriye iki?
“amarga kuwi bu guru ngajak kowe kabeh kanggo ndungo bareng kanggo Win.” Rai Win tambah pucet.

Dheweke rumangsa cemas. Wedi yen kanca-kancane takon.!! Mung doa bareng? Win ora ana sijia sing ngeluh. Karo tenang dekne kabeh nundukkan sirah lan merem. Bu guru sing mangarepi donga.
“Nah, saiki ayo awake dhewe rayake ulang taun, Win..” Tembung Bu guru sakwise ngucapkan amin.
Jantung Win sarasa mandheg berdegup. Rayake? Aduuuuh, apa sih Bu guru iki. Dheweke ta ora tau ngomongke arep ngrayake ulang taune. Win dadi tegang.
Waos Ugo: Cerkak Bahasa Jawa Horor Menakutkan
Lan.. Lan.. Dheweke kaget wektu lawang kelas dibukak. Simbok mlebu karo nggawa sega tumpeng siji nampan gedhe.

Oh, simbok… pikir Win. Atine diliputi rasa seneng. Sanajan lauk sega tumpenge mung urap sayuran lan sambal goreng tempe, Win kabeh kanca sekelase nyerbu kanthi seneng. Sewentara Win ndeleng dekne kabeh karo mata neles amarga terharu. Matur nuwun mbok, batine.

Demikian cerpen perayaan ulang tahu Win yang diadakan di dalam kelas sewaktu ia berada di bangku kelas 7 SMP. Semoga dapat memberikan pelajaran bagi kita bahwa tidak semua orang mampu merayakan ulang tahun namun tidak pula semua perayaan ulang tahun harus dilaksanakan dengan mewah. Semoga cerpen bahasa jawa acara ulang tahun di atas dapat memberikan pelajaran bagi kita semua.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerpen Bahasa Jawa Acara Ulang Tahun