Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Lahirnya Sengkuni Dalam Bahasa Jawa

Cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa kali ini akan menceritaka kelahiran Sengkuni dalam kisah Mahabharata. Sengkuni merupakan keluarga terdekat dengan para Kurawa tepatnya ia merupakan paman dari para Kurawa. Kelak kehadiran Sengkuni ini yang akan membuat para Kurawa selalu bermusuhan dengan Pandawa Lima. Lebih menarik jika kita bisa menyimak kisahnya dalam cerita berbahasa jawa di bawah ini.

Sengkuni utawa kang ana ing basa sansekerta diarani Shakuni iku sawijining tokoh antagonis jroning epik Mahabharata. Panjenenganipun punika paman saka Kurawa saka ibune. Shakuni dikenal minangka karakter cunning sing tansah ngasut ing Kurawa supaya musuhan marang Pandawa. Antarane liyane iku, piyambakipun ngatur Kratoning Indraprastha saka tangan para Pandawa.
cerita-wayang-lahirnya-sengkuni-dalam-bahasa-jawa

Ing pewayangan Jawa, Shakuni asring ditulis jeneng Sengkuni. nalika Kurawa sing kuwasa ing Kratoning Hastinapura, piyambakipun dipunangkat minangka calon wakil bupati. Ing wayang Sundanese, kang uga dikenal kanthi jeneng Sangkuning.

Sengkuni ing crito Mahabharata

Miturut versi Mahabharata, Shakuni asalé saka Kratoning Gandhara. Bapakipun inggih punika Suwala. Siji dina adhine disebut Gendari kang angka loro ngajokaken kanggo ngawula minangka garwanipun Widura, pangéran saka Hastinapura sing nandhang sangsara. Shakuni duka liwat kaputusan rama. Miturut marang, Gendari kang angka loro mestine dadi bojoné Pandu, sing enom yaioku Widura. Nanging amarga kabeh wis are, ndhèrèk Gendari kang angka loro sabanjuré dienggoni ing Hastinapura.

Gendari mutusaké kanggo nutupi loro mata nggunakake kain minangka setya banget marang bojone sing wuta. Saka pernikahané kang lair satus Kurawa, sing wiwit cilik wungu dening Shakuni.
Sangisore tutelage saka Shakuni, ing Kurawa tuwuh menyang anak sing tansah ngalahake karo sengit marang Pandawa, yaiku anak-anake Pandu. Saben dina Shakuni tansah crita ing Kurawa, utamané sing mbarep, kang Duryodana.

Shakuni mesthine reinkarnasi Dwapara, IE allah ing pangisian daya saka nggawe lam ing bumi.
cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa Ing Crita pewayangan.

Ing wayang jawa, utamané ing Jawa, Sengkuni dudu kakangne Gendari, nanging adhine. Kangge Gandara versi wayang tinimbang jeneng sawijining krajan, nanging rodo jeneng kakangné sing. Sengkuni dhewe wis ngandika duwe jeneng asli Harya Suman.
Waos ugo: Cerita Wayang Bahasa Jawa Kanthi Lakon Prabu Santanu
Ing raja pisanan Karajan Plasajenar dijenengi Suwala. Sawise seda, panjenengané digantèkaké déning putra ragile sing jenenge Gandara. Ing dina Gandara diiringi siblings dheweke, yaiku Gendari lan Suman, tumuju Kratoning kanggo nggabungake kompetisi Mandura perang Kunti, putri saka negara.

Ing pewayangan, klompok Gandara liwati dening Pandu sing ana ing dalan kang bali menyang ing Inggris Hastina sawise menang kontes Kunti. Perang ensued. Gandara pungkasanipun mati ing tangan Pandu. Pandu banjur njupuk bebarengan Gendari lan Suman menyang Hastina.

Dumugi Hastina, Gendari dijaluk dening Pandu sik jenenge Drestarastra dadi bojoné. Gendari banget duka amarga kang bener kepengin dadi garwane Pandu. Suman uga paring prajanji tansah bantuan adhiné ngeculake pain dheweke. Piyambakipun ditemtokake kanggo nggawe animosity antarane Kurawa, anak Drestarastra, marang Pandawa, anak Pandu.

Dari mana asal usul nama Sengkuni diperolehnya? Untuk mengetahuinya kita simak cerita wayang lahirnya sengkuni dalam bahasa jawa selanjutnya di bawah ini.

Asal jeneng Sengkuni ing cerita wayang bahasa jawa

Miturut wayang bahasa Jawa, ing kawitan Harya Suman iku nggantheng. Panjenenganipun wiwit nganggo jeneng Sengkuni wiwit wangun kang diowahi kanggo amarga Samsaya Awon diantemi dening Patih Gandamana.

Gandamana punika pangeran saka Panchala sing milih kanggo ngawula minangka adipati ing Inggris ing mangsa pamerintahanipun Hastina Pandu. Suman banget ambisi kanggo menang kirim nggunakake patih cara sneaky kanggo njaluk nyisihaken saka Gandamana.

Ing dina Suman kasil pitting antarane Pandu karo mahasiswa sing king buta nyoto dijenengi King Tremboko. Iku nggawe tension antarane kerajaan lan Raya Pringgadani Hastina. Pandu iki dikirim Gandamana minangka duta katentreman. Ing cara, Suman sworo cangkem Gandamana sing tiba menyang sworo cangkem sawijining.

Suman banjur bali menyang Hastina kanggo laporan kanggo Pandu sing Gandamana wis mbelot lan sisi karo mungsuh. Pandu sing stabil langsung mutusaké kanggo milih Suman dadi adipati anyar. Dumadakan Gandamana sing isih urip muncul lan nyeret Suman. Suman diantemi soundly supaya wangun iku siji nggantheng menyang nyenengake.
Waos Ugo: Cerita Wayang Mahabharata Bahasa Jawa Leluhur Pandawa Lan Kurawa
Wiwit, Suman uga dikenal minangka Sengkuni, asalé saka saka tembung lan uni, meaning "saka tembung". Sing, panjenengané nandhang kuwi kekurangan ala amarga asil dhewe'e dhewe.
Ing versi nyariosaken wayang sabanjuré, sawise Pandu seda, pusaka kang dijenengi Oil Tala kapasrahake Drestarastra sing mengko diserahake menyang Pandawa nalika padha diwasa mengko. Tala lenga dhewe iku warisane saka gods minangka ganjaran kanggo awarding Pandu tau tresna mungsuh dijenengi Nagapaya swarga.

Pinten taun salajengipun, serangan wonten antarane Pandawa marang Kurawa. Widura mutusaké kanggo uncalan lenga bebarengan karo sing ing wangun cupu adoh sabisa. Pandawa lan Kurawa rauh pamisah kanggo njaluk kejiret.

Nanging, Sengkuni mbondho tangane Drestarastra nalika padha wanted kanggo uncalan obyek. Akibaté, paling lenga iki wutah Tala. Sengkuni langsung dibukak kabeh pangagemane lan mbalek sak ing lantai kanggo udan kabeh kulit karo lenga.

Kangge, karo cupu lenga isih Tala tiba nggebyur lawas uga. Pandawa lan Kurawa ora bisa Pick munggah. Dumadakan Imam reged arane Drona sing ngatur kanggo njupuk cupu gampang. Tertarik ing ningali kang daya, ing Kurawa lan Pandhawa iki saka imam.

Sengkuni sing wis penasihat ana ing lenga Tala banjur wiwit ketemu imun kabèh kulit kanggo sembarang jenis gegaman. Senajan kawruh tukang pencak kurang, nanging ora ana siji gegaman sing bisa nembus kulit.

Demikian cerita wayang lahirnya Sengkuni dalam bahasa jawa semoga dapat memberikan hiburan bagi kita semua.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Lahirnya Sengkuni Dalam Bahasa Jawa