Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Mahabarata Bahasa Jawa Leluhur Pandawa Lan Kurawa

Cerita wayang Mahabharata bahasa jawa leluhur Pandawa lan Kurawa menceritakan tentang leluhur Pandada Lima dan Para Kurawa yang menjadi tokoh utama dalam kisah perang baratayudha. Bagaimana awal mula kisah leluhur mereka yang ternyata merupakan satu garis keturunan? langsung saja kita simak kisahnya dalam bahasa jawa di bawah ini.

Awal Kedadean saka ketemune antara raja Duswanta lan Sakuntala. raja Duswanta ngrupakne sawong raja gedhe saka kerajan Chandrawangsa karo ngrupakne turun saka Yayati, dheweke rabeni Sakuntala sakwise pertapaannya dhuwur kongkon saka Bagawan Kanwa sing banjur nduwe turun sang Bharata,

Sakwise kuwi, sang Bharata nduwe turun sang Hasti sing banjur nangi siji puser pamerentahan sing diwenehi jeneng karo Hastinapura. Kabeh raja saka Hastinapura uga ngrupakne turun saka sang Hasti. saka keluarga Hastinapura kesebut, laira sang Kuru sing nyuwasani lan mensucikan siji daerah sing amba banget utawa sing dikenal karo Kurukshetra.

 Jero dinasti Kuru, laira sang Pratipa sing dadi bapak saka prabu Santanu sing dikenal dadi leluhur saka para Pandawa lan Kurawa. Prabu Santanu dhewe ngrupakne sawong raja sing paling mahsyur saka garis turun sang Kuru sing asale saka Hastinapura. Dheweke rabi karo dewi Gangga sing dikutuk kanggo mudhun menyang bumi, ning dewi Gangga mungkur sang prabu, amarga dheweke wis melanggar ujar raben.

Ning, hubungan raben saka prabu Santanu karo Dewi Gangga kesebut wis membuahkan 7 anak, ning kabeh anak kesebut ditenggelamkan menyang segara Gangga saka dewi Gangga karo alasan menawa kabeh anak kesebut wis kena kutukane.

 Nanging, anak sing nomer-7 bisa dislametake saka prabu Santanu lan banjur diwenehi jeneng karo Dewabrata. sakwise kedaden kesebut, akhire dewi Gangga mungkur prabu Santanu. sakwise Dewabrata beranjak dewasa, dheweke nglakoke supata bhishan pratigya (supata kanggo membujang salawase lan ora arep marisi tahta bapake). dheweke nglakoke hal kesebut amarga ora pengen dheweke lan kabeh kemudhunane ngacek karo turun saka Satyawati, (embok tiri saka Dewabrata).

Sakwise ditinggal lunga saka Dewi Gangga, akhire sang prabu dadi duda.Beberapa taun banjur, Prabu Santanu bali mbanjurke kuripan omah tangga karo rabeni putri nelayansing nduwe jeneng Dewi Satyawati. saka raben kesebut, dikaruniai loro wong anak yang sing diwenehi asma Citrānggada dan Wicitrawirya.

Lagekne sang Dewabrata/Bisma ngongkonke kanggo lunga menyang kerajanKasi kanggo meloni sayembara lan akhire dheweke nyenengna sayembarakesebut dadine dheweke kedadeyan mbisakne telu wong putri sing nduwe jeneng Ambalika, Amba lan Ambalika sing banjur digawa mulih kanggo dirabekne karo adhi-adhine Selanjutnya Cerita wayang Mahabharata bahasa jawa leluhur Pandawa lan Kurawa dilanjutkan dengan pernikahan ambalika dan ambika. Amarga Citrānggada wis seda,

Banjur Ambalika lan Ambika nikah Wicitrawirya, nalika Amba tresna Bisma, nanging Bisma gelem katresnan saka Amba amarga wis kaiket dening sumpah kang ora njaluk nikah kanggo umur. Marga saka usaha kanggo njaga Amba saka awake, kang sengaja catapults panah sing pungkasanipun nembus dodo Amba. Ing pati saka Amba, Bisma ing katresnan mangerténi sing liyawektu Amba bakal reincarnated dadi pangeran sing wis ciri feminin, yaiku anak Prabu Drupada jenenge Srikandi.

Lan sedanipun mengko uga ing tangan Srikandi kang mbantu Arjuna ing perang gedhe arep ing Kurukshetra. Citrānggada donya ing umur enom ing perang, iku pungkasanipun digantèkaké déning seduluré jenengé Wicitrawirya minangka heir menyang dhampare prabu Santanu. Nanging,

Wicitrawirya piyambak uga donya ing umur enom lan wis ora kagungan wektu kanggo njaluk nikah aken piyambak duwe turunane. Banjur dewi Satyawati ngirim garwa nomer kalihipun Wicitrawirya (Ambika lan Ambalika) supaya ketemu Rishi Vyasa, amarga panrimo bakal terus upacara kanggo wong-wong mau kanggo njaluk keturunane. Satyawati dewi Ambika dikirim menyang ketemu panrimo Vyasa ing kamar upacara.

Sawise Ambika njaluk menyang kamar, weruh pasuryan saka Rishis padha supaya gedhe karo mata cahya murub. Mangkono nggawe Ambika nutup mata kang, kaya kang ditutup mripate kabèh upacara, bin Ambika lair karo mripat sing wuta lan anak Drestarastra.

 Sawisé iku, iku nguripake kanggo ngunjungi SAGE Vyasa Ambalika menyang bale upacara uga Ambika. Nanging iki marang supaya dheweke mata mbukak supaya anak ora bakal lair lamur minangka anak saka Ambika (Drestarastra). Mulane, Ambalika supaya melèk nganti upacara iki liwat, nanging sawise tersebyt upacara kang dadi banget bulak amarga sajrone upacara kang durung nutup mata kang. Sesampunipun, lair Pandu (putra Ambalika), sing rama Pandawa, lair bulak. 

Drestarastra lan Pandu uga wis setengah-cak jenenge Vidura. Vidura dadi anak saka Rishi Vyasa karo Ladies dijenengi Datri. Nanging, nalika upacara iki njupuk Panggonan kang (Datri) malah mlayu metu saka kamar amarga ana upacara kuat kanggo ndeleng pasuryan panrimo Vyasa wis mencorong kerasa lan pungkasanipun piyambakipun banget ambruk, supaya anak (Vidura) padha lair dening Datri duwe sikil risak / limp.

 Amarga Drestarastra lair karo mripat sing wuta, Mulane, tahta Hastinapura diwenehi kanggo Pandu. Banjur Pandu nikahi Kunti. Sawisé iku, Pandu nikah maneh karo dewi Madrim, nanging amarga kesalahan nalika mburu Pandu, dheweke Archery kidang padha nindakake katresnan. Rusa pungkasanipun disumpahi Pandu, sing bakal ora bisa maneh kanggo aran kabungahan sesambetan kakawinan, yen iya supaya, Pandu bakal ketemu marang pati.

Sawise ipat-ipat Pandu, kidang pungkasanipun seda lan diganti wangun asli sawijining pandita. Demikian sebuah kisah pewayangan yang sangat terkenal baik di Indonesia maupun di India. Semoga dengan membaca ringkasan cerita di atas kita dapat mengetahui Cerita wayang Mahabharata bahasa jawa leluhur Pandawa lan Kurawa.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Mahabarata Bahasa Jawa Leluhur Pandawa Lan Kurawa