Artikel Bahasa Jawa Tentang Karawitan

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Artikel Bahasa Jawa Tentang Karawitan

Artikel Bahasa Jawa Tentang Karawitan – Karawitan yaiku kesenian musik tradisional Jawa sing kawujud musik Gamelan. Kesenian Karawitan iki dikemas kanthi alunan instrument lan vokal sing becik dadine enak kanggo dirungu lan dinikmati sapa wae. Kesenian kerawitan iki ngrupakne kesenian tradisional sing terkenal banget neng masyarakat Jawa lan Indonesia dadi salah siji warisan seni lan budaya sing sugih kanthi aji historis lan filosofis.

Gamelan dhewe ngrupakne salah siji alat musik sing ora bisa dipisahake saka masyarakat Jawa seprana saprene. Kadelok saka kesenian lan budaya Jawa sing ora ucul saka piranti musik siji iki. Pirang-pirang kesenian tradisional Jawa sing nggunakne piranti musik Gamelan kaya wayang, seni joged, lan seni teater kaya ketoprak, wayang uwong lan isih akeh meneh, salah sijine yaiku kesenian Karawitan.
artikel-bahasa-jawa-tentang-karawitan
Artikel bahasa jawa tentang karawitan
Karawitan asale saka tembung “rawit”, sing jero basa Jawa nduwe arti “ribet”. Nangign tembung “rawit” uga bisa nduwe arti “lembut lan becik”. Dadine kerawitan biyasane diartekne dadi sawijining karya seni sing nduweni sifat sing lembut, rumit lan becik. Kerawitan iki diomongke rumit amarga ngrupakne perpaduan macem-macem instrument Gamelan sing berlaras nondiatonis sing digarap nggunakne sistem notasi, werna suwara lan ritme dadine ngasilke suwara sing becik lan enak kanggo dirungu.
Waos Ugo: Artikel Bahasa Jawa Tentang Budi Pekerti
Njero kesenian Karawitan ana loro jenis laras, yaiku laras slendro lan laras pelog. Laras slendro dhewe ngrupakne sistem urutan nada saka lima nada jero siji gambyang karo pola sing mirip. Lagekne laras pelog ngrupakne sistem urutan nada saka lima utawa pitu nada kanthi nggunakne siji pola antara nada sing ora padha rata, yaiku telu antara cedhak lan loro antarane adoh. Njero Karawitan nyat kerep ana pirang-pirang gendhing sing dicawiske jero laras pelog kanthi mung nggunakne lima nada wae, paling utama nang penyajian gendhing pelog dadi pakoleh alih saka laras slendro. jero kerawitan Jawa sijining hal sing biyasa gendhing bisa dicawiske jero loro laras sing beda.

Njero kesenian Karawitan ana macem-macem jenis perangkat Gamelan sing dipupuran miturut jenise, cacah lan gunane. Jenis perangkat Gamelan kesebut diantarane kaya Gamelan kodhok ngorek, Gamelan monggang, Gamelan carabalen, Gamelan sekaten, lan Gamelan ageng. Kabeh jenis perangkat Gamelan kesebut tentune jero masyarakat Jawa nduweni guna, cacah lan cara nggunakake dhewe jero ndolanke dheweke. Perangkat Gamelan sing digunakne biyasane kaya bonang, kendang, gong, kenong, kecer, gender, gambang, penontong, kempul, saron, lan liya – liyane. Kajaba kuwi uga ana pirang-pirang piranti musik modern sing digunakne dadi pamepak kaya keyboard, terompet, drum lan liya – liyane.

Njero perkembangane, kesenian Karawitan iki isih tetap urip saprene. Kayekten saprene kesenian Karawitan iki isih kerep dipelajari lan dilestarekne dadi salah siji warisan kesenian lan budaya kanggo masyarakat Jawa. Kajaba dikenalake marang generasi enom, kesenian Karawitan iki uga dikenalakekne marang para wisatawan sing teka dadi salah siji kesugihan bangsa Indonesia. Malah para wistawan mancanegara kerep kegeret lan nyoba kanggo melajari Karawitan.

Cukup semene artikel bahasa jawa tentang Karawitan. Muga-muga bisa ngguna lan ngimbuhi pangaweruhan kanca kabeh babagan kesenian tradisional neng Indonesia. Waos Ugo Artikel Bahasa Jawa Tentang Kesehatan.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Artikel Bahasa Jawa Tentang Karawitan