Dongeng Bahasa Jawa Kancil Lan Jaran Balap Mlayu

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Dongeng Bahasa Jawa Kancil Lan Jaran Balap Mlayu

Salah satu sajian dengan judul dongeng bahasa jawa kancil lan jaran balap mlayu akan mencerika keceriaan dan kecerdikan seekor kancil dalam berlomba lari melawan kuda. Bagaimana cerita tersebut yang dikemas dalam bahasa jawa? Mari kawan langsung saja kita simak di bawah ini.
Kawit si kancil bisa lolos saka jebakan sing digawe saka manungsa, jeneng si kancil tambah dikenal. Malah ora mung neng ngalas purwa wae, nanging jenenge ugo dikenal nganti kawasan njaba ngalas purwa. 

Temtu wae, hal kesebut ora ucul saka peranane king kong raja kethek sing nepati ujare kanggo nyebarke crito linuwihe si kancil iki. Diimbuhi crito lolose si kancil saka loreng si raja ngalas, ora sengaja ana tikus sing ndeleng kedaden kuwi. Dudu mung lolos, malah si kancil kanthi wanine bisa matahke diung si raja macan kuwi. Lan kisah iki uga disebar saka tikus, dadine jeneng si kancil dadi bahan omongan kabeh kewan penghuni ngalas.

gambar-dongeng-bahasa-jawa-kancil-lan-jaran-balap-mlayu

Temtu wae hal kesebut dadi "kewan kalangan dhuwur" sing rumangsa kuwat. Umume kewan level iki nduweni kaluwihan sing neng akoni lan rudatin neng tandingi. Salah sijine yaiku jaran sing nduwe jeneng kundalini. Seekor jaran lanangan sing gagah lan nduwe wuluh ireng mengkilat neng banget kenal dadi jaran cepet. Kecepetan sing diduweane malah ora bisa neng kalahake saka singa lan macan pisana. Nganti kanthi kecepetan sing dheweke duweni, dheweke bisa lolos saka para pemangsa sing mengancam dheweke. 

Disurung saka rasa penasarane, akhire pada lunga menyang wilayah ngalas purwa kanggo nggoleki si kancil. Kayane dheweke pengen mbuktekne dhewe babagan kabar angin crito kelinuwihane si kancil sing jare cerdik kuwi. Sakwise pitakon nang pirang-pirang kewan, akhire jaran kundalini bisa nemoni si kancil sing wayah kuwi lagi mangan neng padang suket. Kaya apa kisahe sakwise jaran kuwi ketemu dening kancil? Simak lanjutane ana dongeng bahasa jawa kancil lan jaran balap mlayu ing ngisor iki.

"hai bocah, apa bener jeneng mu kancil?". Takon jaran kundalini. 

"bener, kowe sapa? Ana butuh apa nggoleki aku?". Takon kancil pemasaran. 

Jaran kundalini mung meneng, dheweke ngeleng si kancil kanthi kebak selidik sabakal nggoleki sasawiji. Nuli sawektu banjur dheweke gumuyu.

"hahaha.. Mesti kabeh prungu singku krungu babagan kowe kuwi goroh, mung cerito fiktif sing diluwih-luwihake". Tembung jaran kundalini. 
gambar-dongeng-bahasa-jawa-kancil-lan-jaran-balap-mlayu

"hah? Apa pangarah mu?". Takon si kancil isih durung ngerti. 

"nek tak gatekake, kok kowe ora nduweni kaluwihan apa-apa. Awak mu ora gagah, malah bisa neng kandha cilik lan cebol. Dadi ora bokmenawa kowe bisa lolos saka si loreng raja macan kanthi awak mu kui". Tembung jaran kundalini separo ngece.

Nuli jaran kundalini mbacutke omongane. 
"kok uga ora nduweni taring lan kuku sing tajam, dadi kepriye bokmenawa kok bisa lolor saka tangkepan para manungsa. Kuwi mung mesti cerito goroh sing sengaja neng gawe lan neng luwih-luwihake. Hahaha.. Dasar panggoroh sing payah kok.. ". Tembung jaran kundalini. 

Sakwise krungu panggamblangan saka si jaran, akhire si kancil ugo ngerti apa pangarah si jaran. 
"jaran sing sombong iki rupane kudu diwenehi piwulang". Tembung kancil jero ati. 

"hai jaran budhek, aku ngerti apa pangarah mu teka mrene. Kowe mung pengen pamer kekuwatan mu lan ngece wong kanthi sadhemen ati mu. Nanging ngandel utawa ora, kabeh cerito si kancil sing kok krungu kuwi bener anane. Malah aku bisa ngalahake kowe kanthi gampang". Tembung si kancil kanthi lantang ana ing dongeng bahasa jawa kancil lan jaran balap mlayu

Krungu omongane si kancil, si jaran dadi emosi lan rumangsa terhina. Sifat angkuhe wis ngobong nepsu jero atine. Nuli, jaran banjur celathu.. 

"becik yen ngono, buktekne ucapan mu. Awake dhewe lomba mlayu, lan awake dhewe buktekne sapa sing cepet antarane awake dhewe". Tembung si jaran. 

"becik, sapa wedi? Ing ngendi awake dhewe bakal lomba mlayu?". Takon kancil. 

"hahaha... Pilehen panggon sadhemen mu. Amarga aku pitaya kok mesti bakal kalah. Amarga ora ana nglan sing ora bisa aku tembus kanthi kecepetan aku". Tembung jaran kanthi sombonge. 

"becik yen ngono, awake dhewe bakal balap munggahi gunung neng pinggir ngalas iki. Awake dhewe bakal liwat ngalas cilik neng ngisor bukit, lan sapa sing tiba luwih dhisik neng dhuwur bukit yaiku panyenenge". Tembung si kancil. Lan jaran banjur nyaguhi. 
gambar-dongeng-bahasa-jawa-kancil-lan-jaran-balap-mlayu

Akhire, kancil lan jaran lomba mlayu. Kancil lan jaran padha gugat cepet lan mengerahke kabeh kabisan masing-masing. Kanthi kebak ngandel awak, si jaran berpacu kanthi kabeh tenagane. 

Dheweke pitaya , dheweke bakal nyenengna lomba iki. Nanging jebulna nglan sing neng tempuh neng njaba perkiraane. Akehe semak lan oyot ngalangi langkahe nganti dheweke kudu ngupadi atos ngliwatane. Awak gedhene nggawe kabeh kuwi luwih rekasa. 

Neng liya pihak, si kancil akeh siuntungkan. Kanthi awake sing cilik lan lincah nggawene kanthi gampang ngliwati semak lan menerobos oyot belukar. Akhire, si kancil tiba neng dhuwur bukit luwih dhisik. Lan nyenengna lomba mlayu antara kancil lan jaran kuwi. Lan si jaran akhire ngakoni kekalahane. Lan ngandel menawa kabeh cerito babagan kancil cerdik sing neng krungune kuwi bener. Kanthi ngalahake si jaran, jeneng kancil tambah dikenal. Kisah bakal kelinuwihan si kancil ugo nyebar lan dadi perbincangan hangat. Lan temtu wae, jeneng kancil sing ugo kenal kuwi uga nganti nang rival kabanjurgkur. King loreng si raja macan, lagi nunggu wayah lan kesempatan kanggo ngrampungke masalah si kancil.

Kisah ini merupakan dongeng yang cukup menarik dan banyak pelajaran yang bisa kita petik dari dongeng tersebut. Terimakasih anda telah membaca dongeng bahasa jawa kancil lan jaran balap mlayu.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Dongeng Bahasa Jawa Kancil Lan Jaran Balap Mlayu