Artikel Bahasa Jawa Tentang Sejarah Gamelan

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Artikel Bahasa Jawa Tentang Sejarah Gamelan

Artikel bahasa jawa tentang sejarah gamelan merupakan sebuah metode baru dalam menyampaikan pesan sekaligus memberikan pemahaman terhadap sejarah gamelan dalam bahasa jawa baik ngoko maupun krama alus. Sebagai salah satu contoh tentu saja dalam catatan ini masih terdapat banyak kekurangan. Maka dari itu tugas dari teman-teman semua yakni memberi masukan dan saran terhadap artikel di bawah ini.
artikel-bahasa-jawa-tentang-sejarah-gamelan

Artikel bahasa jawa tentang sejarah gamelan

Gamelan jawa ngrupakno saperangkat alat sing biyasane lumpukan saka alat musik gong, gambang, celempung, kenong,  mawa pirangpirang piranti liyane, keistimewaan saka musik gamelan yaiku suarane sing lembut lan kaya sengaja nekakne kahanan ketenangan ana ing jiwa sing pada mirengake, diendi hal kuwi diimbangke karo prinsip urip masyarakat jawa neng umume.

Alat musik gamelan ora bisa diuculake saka pandangan tiyang jawa sing langkung ngingu keselarasan urip becik jasmani arepa rohanine, kahanan kesebut dadekne wong-wong jawa sanuli ngedohi pikiran ala lan berusahan mujudtake toleransi sepada-pada, wujud paling yekti bisa awake dhewe persani sanjero musik gamelan yaiku geretan tali rebab, keseimbangan saka uni kenong, kendhang, gambang , lan saron mawa suwara gong nang saben penutup suwara.

Komposisi gamelan diciptake kanthi pirang-pirang aturan, sing awujud saka pirang-pirang puteran lan pethet. Diwatesi saka siji gongan mawa melodine. Diciptakan jero unit sing awak saka 4 suwara nada. Komponen sing utama piranti musik gamelan yaiku: logam, pring, lan kayu. Masing-masing piranti nduweni guna dhewe jero pagelaran musik gamelan.

Sejarah gamelan jawa saka kepadhangan gusti puger putra p.b. xii, lan serat wedhapradangga saka keraton surakarta sing pisan tinulis saka raden tumenggung warsadiningrat, kumpulan serat sejarah gamelan kesebut diklumpuk saka raden ngabehi prajapangrawit nang taun 1874. Menawa gamelan lair ing  jawa ping pisan yaiku gangsa raras salendro.

Taun 167 sang hyang guru utawa sang hyang jagatnata  menehake ijazah ngrupa swara karengeng jagat, swara kesebut asale saka gamelan lokananta utawa lokanata. Manut kepadhangan saka g.p.h. hadiwijaya (redaksi pustaka jawa) mung ana 5 ricikan jero gamelan lokananta kesebut yakni gendhing (kemanak), pamatut (kethuk), sauran (kenong), teteg (kendang ageng) lan maguru sing saiki karan gong.

Neng taun 187, krungu swara matenggeng karna, saka sang hyang indra / surendra, lan diwenehi jeneng salendro, ricikannya tetap ana 5 karo swara tembang sekar kawi / ageng. Nang taun 336 saka sang hyang indra racikan gamelan diimbuh karo salundhing utawa kempul, lan gerantang sing saiki karan karo gambang.

Nang pirang-pirang panggonan tembok candi borobudur bisa didelok jenis-jenis instrumen gamelan yaiku: kendang nduwe tali sing dikalungna neng gulu, kendang nduwe bentuk kaya periuk, siter lan kecapi, simbal, suling, saron, gambang. Nang candi prambanan bisa didelok gambar relief kendang silindris, kendang cembung, kendang bentuk periuk, simbal , lan suling. Neng kana digambarke menawa gamelan digunakne dadi pangiring joged, upacara kerajan utawa kagaman.

Dengan membaca dan memahami isi dari artikel di atas mudah-mudahan kita mendapatkan sedikit gambaran tentang sejarah gamelan jawa. Terimakasih Anda telah berkenan membaca artikel bahasa jawa tentang gamelan.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Artikel Bahasa Jawa Tentang Sejarah Gamelan