Contoh Legenda Bahasa Jawa Keong Mas

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Contoh Legenda Bahasa Jawa Keong Mas

Legenda bahasa jawa - Diceritake ana contoh legenda bahasa jawa keong mas nang jaman dhikik uripa sawong pemuda nduwe jeneng Galoran. Dheweke klebu wong sing diajeni amarga kesugihan lan kalungguhan wongtuane. Ning Galoran bangeta lumuh lan boros. Sadina-dinane gaweane mung ngentek-ngenteke banda wongtuane, malah nang wayah wong tuwane mati donya dheweke tambah kerep foya-foya. Amarga kuwi suwe kesuwen enteka banda wongtuane. Parandene ora nggawe Galoran eling uga, malah wayah dientekange dheweke karo mung nglumuh-lumuhan lan mlaku-mlaku. Mesake warga desa ndelenge. Ning ping saben ana sing nawakne pagawean marange, Galoran mung pangan lan turu wae tanpa arep nglakoke pagawean kesebut. Ning akhire galoran dijupuk saka sawong randha sugih kanggo didadekne kanca uripe. Hal iki nggawe Galoran seneng banget ; "Pucuk didemen ulam teko", mangkana pikir Galoran.
contoh-legenda-bahasa-jawa-keong-mas

Randha kesebut nduweni sawong anak wadon sing sregep banget lan pinter nenun, jenenge Jambean. Ngono apike tenunan Jambean nganti dikenal dikabeh dusun kesebut. Ning Galoran sengit banget marang anak tirine kuwi, amarga Jambean kerep ngeloke amarga sanuli nglumuh-lumuhan.
Rasa sengit Galoran samangkana jerone, nganti tega merencanakan kanggo mateni anak tirine dhewe. Karo tajam dheweke celathu nang bojone : " Hai, Nyai, tenan wanine Jambean marangku. Wanine dheweke nyelathoni wongtua! Patutkah kuwi ?" "sabar, Kang. Jambean ora nduwe pangarah ala adhep kakang" bujuk bojone kuwi. "ngerti aku geneya dheweke nggawe kasar nangku, ben aku lunga mungkur omah iki !" mbengok dheweke meneh karo mendelik. "aja ngono kang, Jambean mung ngelingna ben kakang arep tandhang gawe" mangkana upadi sang bojo meredakan nepsune. "Ah .. Tutur kosong. Cendhake saiki kowe kudu mileh .. Aku utawa anakmu !" mangkana Galoran mengancam.

Ana legenda bahasa jawa keong mas Sedhih ati embok Jambean. Sang embok nangis awan-bengi amarga bingung atine. Ratape : " nganti ati bapakmu menyiksaku jambean. Jambean anakku, ayo mrene nak" jawabe lirih. "sedhela mak, tinggal sethithik tenunanku" jawab Jambean. "Nah buyar wis" jawabe meneh. Teras Jambean mbisakne emboke sing tengah nyedhih. "geneya emak nyedhih wae" takone karo mesake. Mula diceritokna rencana bapak Jambean sing merencanakan arep mateni Jambean. Karo sedhih Jambean banjur celathu : " wis ta mak aja nyedhih, cik-ben aku ngebaki kekarepan bapak. Sing bener akhire arep bahagia mak". "ning mung siji pesanku mak, yen aku wis dipateni bapak ajaa mayitku ditandur ning buwang wae menyang bendungan" jawabe meneh. Karo sedhih banget sang embok banjur mengangguk-angguk. Akhire Jambean banjur dipateni saka bapak tirine, lan padha panjaluk Jambean sang embok mbuwang mayite neng bendungan. Karo ajaib batang awak lan endhas Jambean ngowah dadi udang lan siput, utawa karan uga karo keong jero basa Jawane.
legenda-bahasa-jawa

Waos Ugo: Cerita Rakyat Bahasa Jawa Malin Kundang

Kesebuta neng desa Dadapan loro wong randha seduluran nduwe jeneng Mbok Rondo Sambega lan Mbok Rondo Sembadil. Kapindho randha kuwi urip karo melarat banget lan nduwe mata pencaharian ngumpulake kayu lan godhong talas. Mubarang dina kapindho seduluran kesebut lunga menyang cedhak bendungan kanggo nggoleki godhong talas. Banget terpana dekne kabeh ndeleng udang lan siput sing arupa kuning kemasan. "Alangkah becike udang lan siput iki" jare Mbok Rondo Sambega "deloka ebo becike werna lulange, kuning kemasan. Pengen aku bisa ngingune" bengoke meneh. "Yah becik banget, awake dhewe gawa wae udang lan keong iki mulih" sahut Mbok Rondo Sembadil. Mula dijupuke udang lan siput kesebut kanggo digawa mulih. Banjur udang lan siput kesebut dekne kabeh taruh neng jero tempayan lemah liat neng dapur. Ket dekne kabeh ngingu udang lan siput emas kesebut kuripan dekne kabeha ngowah. Paling utama saben saentek mulih tandhang gawe, didapur wis uwis dicawis lauk pauk lan omah dadi rapih banget lan resik. Mbok Rondo Sambega lan Mbok Rondo Sembadil uga rumangsa keheranan karo anane hal kesebut. Nganti nang mubarang dina dekne kabeh berencana kanggo nggoleki ngerti sapa sisigan sing nglakoke hal kesebut.

Mubarang dina dekne kabeh sabaenene lunga kanggo nggoleki kayu lan godhong talas, dekne kabeh ngethok-ethok lunga lan banjur sakwise mlaku radha adoh dekne kabeh cepet bali menyelinap menyang dapur. Saka dapur krungu suwara gemerisik, kapindho seduluran kuwi cepet mengintip lan ndeleng sawong prawan ayu metu saka tempayan lemah liat sing berisi udang lan Keong emas ingon-ingon dekne kabeh. "tentu dheweke yaiku jelmaan keong lan udang emas kuwi" bisik Mbok Rondo Sambega marang Mbok Rondo Sembadil. "yo awake dhewe tangkep sadurung menjelma bali dadi udang lan Keong emas" bisik Mbok Rondo Sembadil. Karo alon-alon dekne kabeh mlebu menyang dapur, nuli ditangkepe prawan sing lagi asik mangsak kuwi.

Waos Ugo: Dongeng Bahasa Jawa Kelinci Lan Bulus

"Yo ceritoke cepet le, sapa sisigan kowe kuwi" desak Mbok Rondo Sambega "Bidadarikah kowe ?" jawabe meneh. "dudu mak, aku manusia biyasa sing amarga dipateni lan dibuwang saka wong tuwa aku, mula aku menjelma dadi udang lan keong" sahut Jambean lirih. "terharu krungu cerito Jambean kapindho seduluran kuwi akhire njupuk Keong emas dadi anak angkat dekne kabeh. Ket kuwi Keong emas ngewangi kapindho seduluran kesebut karo menenun. Tenunane becik banget lan apik dadine kenala tenunan terebut kekabeh negeri, lan kapindho randha seduluran kesebut dadi nambah sugih saka dina kedina.

Ngantia tenunan kesebut neng embok kutha kerajan. Sang raja enom kegeret banget karo tenunan gawen Jambean utawa Keong emas kesebut. Akhire raja ngongkonke kanggo meninjau dhewe panggawen tenunan kesebut lan lunga mungkur kerajan karo ngremeng dadi saudagar bebed. Akhire ngertia raja perihal Keong emas kesebut, lan kegeret banget saka kayon lan kesregepan Keong emas. Raja menitahkan kapindho seduluran kesebut kanggo nggawa Jambean utawa Keong emas kanggo mlebu menyang kerajan lan njambe si Keong emas kanggo didadekne permaisurine. Ebo seneng ati kapindho randha seduluran kesebut. Mangkene kisah legenda bahasa jawa keong Mas diceritakake.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Contoh Legenda Bahasa Jawa Keong Mas