Cerita Rakyat Sangkuriang Bahasa Jawa

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Rakyat Sangkuriang Bahasa Jawa

Apa kowe kabeh tau maca cerita rakyat Sangkuriang bahasa jawa? Yen nganggo basa Indonesia mestine kabeh wis pada tau maca lha iki nganggo boso jowo, unik to? Pancene unik, makane ayo tunggu apa meneh bebarangen kita simak kisahe Sangkuriang lan Dayang Sumbi sing wis terkenal ana tlatah Indonesia iki.

Ing jaman dhikik, neng Jawa Barat urip putri raja sing nduwe jeneng Dayang Sumbi. Dheweke nduweni anak lanang sing nduwe jeneng Sangkuriang. Anak kesebut seneng banget golek kewan neng ngalas. Saben berburu, dheweke sanuli dikancani kirik ingonane sing nduwe jeneng Tumang. Tumang sabenere yaiku titisan dewa, lan bapakne Sangkuriang, nanging Sangkuriang ora ngerti babagan kuwi mergo ibune sengaja ndelike kasunyatan kuwi.
cerita-rakyat-bahasa-jawa

Suwijining dina, kaya biasane Sangkuriang lunga menyang ngalas kanggo manah kewan. Sakwise neng alas, Sangkuriang anyak nggoleki kewan buruan. Dheweke ndeleng ana manuk sing lagi mencok ana pang, nuli tanpa mikir dawa Sangkuriang banjur manah manuk kui kanthi pener. Sangkuriang nuli ngongkon Tumang kanggo ngoyak manuk sing tibo mergo kepanah mau, nangning Tumang meneng wae lan ora gelem nglakoni apa sing dadi kongkonane Sangkuriang. Amarga mangkel banget, mula Sangkuriang nuli ngusir Tumang lan ora ngolehke mulih menyang ngomah bareng Sangkuriang.

Waos Ugi: Cerita Wayang Bahasa Jawa Arjuna

Sangantine tekan ngomah, Sangkuriang nyeritoke kedaden kesebut marang ibune. Krungu cerito saka anake, Dayang Sumbi banjur nesu. Dheweke njupuk enthong, lan digebugake menyang sirahe Sangkuriang. Amarga rumangsa kuciwa karo ibune, mula Sangkuriang mlayu lunga saka ngomah, lan ora bali. Ana cerita rakyat Sangkuriang bahasa jawa diceritakake maneh kelanjutan saka kisah kasebut kaya mangeke.

Sakwise kedaden kuwi, Dayang Sumbi getun banget. Dheweke ndedonga saben dina, lan njaluk ben sawiji dina mengko bisa ketemu karo anake maneh. Amarga donga saka Dayang Sumbi kesebut, mula Dewa menehine siji bebungah ngrupa kayon lestari lan umur enom salawase.
cerita-rakyat-sangkuriang-bahasa-jawa

Sakwise pirang-pirang taun kapungkur Sangkuriang lungo, akhire dheweke nduwe pangarah kanggo mulih menyang desane. Sangantine neng kana, dheweke kaget banget, amarga desa ne wis ngowah total. Rasa seneng Sangkuriang kesebut nambah pas wektu neng tengah dalan ketemu karo sawong wedok sing ayu banget, sing ora liya yaiku Dayang Sumbi. Amarga puluhan taun ora ketemu Dayang Sumbi mula dheweke pangling ugo ra ngerteni yen kui ibune. Singkat cerita mula Sangkuriang banjur nglamar Dayang Sumbi supaya dadi bojone.

Akhire lamaran Sangkuriang katampa saka Dayang Sumbi, lan sepakat arep rabi neng wayah cedhak. Suwujining dina, Sangkuriang njaluk ijin calon bojone kanggo berburu neng ngalas. Sadurung mangkat, dheweke njaluk Dayang Sumbi kanggo ngencengke ikete. Kaget Dayang Sumbi, amarga nang wektu dheweke ngencengke iketan Sangkuriang, dheweke ndeleng ana bekas tatu. Bekas tatu kesebut mirip karo bekas tatu anake. Sakwise pitakon marang Sangkuriang babagan penyebab tatune kuwi, Dayang Sumbi nambah kaget, jebulna bener menawa calon bojone kesebut yaiku anake dhewe.

Waos Ugi: Cerita Rakyat Bahasa Jawa Malin Kundang

Dayang Sumbi bingung kudu kepiye, amarga dheweke ora bakal rabi karo anake dhewe. Sakwise Sangkuriang mulih berburu, Dayang Sumbi nyoba ngomong marang Sangkuriang, supaya Sangkuriang murungna niate ngrabeni Dayang Sumbi. Nanging panjaluk Dayang Sumbi kesebut ora disetujoni Sangkuriang lan ora percoyo yen calon bojone kuwi saktemene ibune dewe.

Saben dina Dayang Sumbi mikir kepriye carane supaya mantenan kui ora sido kedadean. Sakwise mikir, akhire Dayang Sumbi nemu cara paling becik. Dheweke ngajokake rong (2) syarat marang Sangkuriang. Yen Sangkuriang bisa ngebaki 2 syarat kesebut, mula Dayang Sumbi gelem didadekne bojo, ning sawalike yen wurung mula raben kuwi kudu dibatalake. Syarat sing pisan Dayang Sumbi pengen supaya kali Citarum dibendung. Lan sing kapindho yaiku, njaluk Sangkuriang kanggo nggawe prau sing gedhe banget kanggo nyebrang kali. 2 syarat kuwi kudu dirampungake sadurung isuk tumeka.
cerita-rakyat-bahasa-jawa

Cerita rakyat Sangkuriang bahasa jawa selanjute banjur nyritakake yen Sangkuriang nyaguhi kapindho panjaluk Dayang Sumbi kesebut, lan ngujar bakal ngrampungke sadurung isuk tumeka. Kanthi kasekten sing diduweni, Sangkuriang nuli ngerahke kanca-kancane saka lelembut kanggo ngewangi ngrampungake tugase saka Dayang Sumbi kesebut. Meneng-meneng, Dayang Sumbi ngindik pakoleh kerja saka Sangkuriang. Ebo kagete dheweke, amarga Sangkuriang ameh ngrampungake kabeh syarat sing diwenehna Dayang Sumbi sadurung isuk tumeka.

Dayang Sumbi nuli njaluk bantuan warga sekitar kanggo ngenengna bebed sutera arupa abang neng sisih wetan kutha. Pas ndeleng werna ngabang neng wetan kutha, Sangkuriang nduga yen dina wis menjelang esuk. Sangkuriang teras ngendhegake gaweane lan rumangsa ora bisa ngebaki syarat sing wis diajokake saka Dayang Sumbi.

Waos Ugi: Legenda Danau Toba Bahasa Jawa

Kanthi rasa jengkel lan kuciwa, Sangkuriang nuli njebol bendungan sing wis digawe. Amarga jebol bendungan kuwi, mula kedadeana banjir lan kabeh kutha kleleb banyu. Sangkuriang uga nendang prau gedhe sing wis digawe. Prau kuwi mabur lan tiba mengkurep, nuli dadi gunung sing nduwe jeneng Tangkuban prau. Mula saka kono ugo ana cerita versi bedho kanthi judul cerita jawa cekak tangkuban perahu.

Piye lur cukup unik ugo to kisahe Sangkuriang lan Dayang Sumbi ana nduwur? Yen kowe kabeh pengen gawe cerkak basa jawa utawa cerita rakyat Sangkuriang bahasa jawa aja lali bagekna marang sedulur-sedulur kabeh ya.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Rakyat Sangkuriang Bahasa Jawa