Dongeng Cerkak Bahasa Jawa Tentang Hewan, Kuntul Lan Kethek

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Dongeng Cerkak Bahasa Jawa Tentang Hewan, Kuntul Lan Kethek

Artikel di bawah ini merupakan dongeng cerkak bahasa jawa tentang hewan yang sengaja kisa sampaikan untuk teman-teman semua. Bisa saja cerkak ini menjadi kisah menarik dan lucu buat kita baca maupun kita simak. Hewan yang menjadi tokoh dalam cerita ini yakni Kuntul atau kuntul dan monyet atau kethek. Simak ceritanya dalam bahasa jawa di bawah ini.

Kuntul nduwe sikil lan gulu sing dawa. Suwiwine kuwat lan amba dadine dheweke bisa mabur dhuwur lan adoh. Panganan kedhemenane yaiku kodok. Kajaba kuwi dheweke dhemen belalang, ulat wit, lan bekicot. Kuntul bersahabat karo kethek. Kuntul kerep ngewangi nggoleki tuma kethek. Nek lelungan adoh, kuntul biyasane maburke kethek. Ning, kethek sing licik lan khianat sanuli pengen enake wae.

Tau kethek ngresaya kuntul kanggo golek iwak neng siji kolam. Sawentara kuntul tandhang gawe, kethek pangan nganti wareg. Sakwise buyar, kuntul mung mbisa kanggonan sethithik, amarga sakanggonan wis disembunyikan luwih-luwih dhisik saka kethek. Dhuwur payon sing mangkana, kuntul wis mesti lara ati. Ning ora nganti ngongkonke hubungan. Dekne kabeh katon rukun-rukun wae. Nganti nang mubarang dina kethek pengen ngapusi kuntul meneh.
kuntul-dalam-cerkak-bahasa-jawa-hewan

Kethek pengen lunga menyang pulau medang sing kenal buah sawonya. Ning kepriye carane kanggo bisa mrana amarga Kethek pitaya ora ana sijia saka kancane sing arep nyilihake prau marange. Siji-sijine harapan yaiku kuntul. Dheweke nggoleki budi kepriye ben kuntul arep maburke dheweke menyang pulau medang.

Seperti apa kelanjutan dongeng cerkak bahasa jawa tentang hewan yang menceritakan seekor bangau dan monyet ini? simak selengkapnya di bawah ini.
Waos Ugo: Cerita Rakyat Sangkuriang Bahasa Jawa
Nang wektu kengelihan nempuh warga Kuntul, diajaka kuntul lunga menyang pulau medang. Kethek nyritani menawa neng pulau medang mesti ana kodok sing akeh, amarga pulau kuwi ora berpenghuni. Tanpa curiga sethithika, kuntul ora menolak tawan kethek. Mula, dimestikanlah dina kemangkatan dekne kabeh. Sakarone mangkat karo kebak harapan nyaka kuripan sing prayoga neng pulau seberang. “Kuntul sahabatku,” tembung kethek. “sanganti neng medang mengko aku arep nggawe prau saka lemah liat”. “apa Kethek saiki wis ngono pinter dadine bisa membikin prau?” Takon kuntul karo nada ora ngandel.

“wis suwe aku lunga menyang negeri wong-wong pinter sinau nggawe prau. Saiki aku anyar bisa nggawe prau saka lemah liat”, jawab kethek. “sing penting, kuntul kudu ngewangi aku ngumpulake lemah liatnya,” banjur kethek.
kethek-dalam-cerkak-bahasa-jawa-hewan

Padha karo kesepakatan, nang mubarang dina kuntul mangkat maburke kethek menuju medang pulau harapan. Sakwise beberapa wektu mabur, katona saka kadohan pulau medang sing ngijo. Neng dhuwur geger kuntul, kethek wis membayangkan buah-buah sawo sing harum ambune lan legi rasane. Kethek ngongkon kuntul mabur luwih cepet. Ning, apa daya. Kuntul kecapaian, ora bisa mabur luwih cepet meneh. Apalagi kethek terus-nerus ngajak catur-gunem karo linggih enak neng dhuwur geger kuntul. Karo turah tenaga sing ana, akhire dekne kabeh nganti menyang pulau medang. Karo napas terengah-engah kuntul mendarat karo slamet. Dekne kabeh ngaso sedhela menikmati pemandangan becik neng pulau sing sunyi kuwi.

Sawentara kuntul isih kelelahan sakwise mabur karo bubuh awak kethek sing abot. Kethek wis ana ing dhuwur wit sawo karo rai berseri. Dheweke melompat saka wit sawo sing siji menyang wit sawo sing liya. Cangkeme mamah buah-buah sawo sing mangsak tanpa mandheg. Kodok sing dikiraknekne melimpah ruah ora ana seekor pun. Kepeksa kuntul mung klekaran cucul kesel. Sesekali, dheweke nangkep kepiting cilik sing liwat neng cedhake. Ning, amarga kuntul ora biyasa pangan kepiting, wetenge krasa radha mual. Sawentara kuwi, kethek wis keturon neng dhuwur wit. Wetenge katon mbiru tanda kuwaregen.

Demikian episode pertama kisah dongeng cerkak bahasa jawa tentang hewan untuk melanjutkan cerita pada episode berikutnya teman-teman bisa menyimaknya disini.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Dongeng Cerkak Bahasa Jawa Tentang Hewan, Kuntul Lan Kethek