Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Kisah Wayang Arjuna Dalam Pengembaraan di Hutan Berbahasa Jawa

Arjuna dan para Pandawa lainnya pernah tinggal di hutan, berbagai macam peristiwa dan kisah mereka alami, kisah wayang arjuna dalam pengembaraan di hutan berbahasa jawa ini akan mengupas secara ringkas tentang peristiwa-peristiwa yang ia alami selama masa pengembaraan di hutan bersama saudaranya yakni para pandawa.

Wektu dadi buwangan sajrone 12 taun neng alas sakwise Puntadewa kalah jero dolanan dadu Arjuna tau lunga kanggo bertapa neng gunung Indrakila karo jeneng Begawan Mintaraga. Dheweke wektu den samya Prabu Niwatakaca saka kerajan Manimantaka sing njaluk Dewi Supraba sing arep didadekne bojone. Wektu kuwi ora ana sawong dewapun sing bisa menandingi kelinuwihan Prabu Niwatakaca lan Patihnya Ditya Mamangmurka. Manut para dewa, mung Arjunalah sing saguh menaklukan raja buta kesebut.
kisah-wayang-arjuna-dalam-pengembaraan-di-hutan-berbahasa-jawa

Batara Indra nuli ngirim pitu bidadari kanggo mandhegake tapa saka Begawan Mintaraga. Kepitu bidadari kesebut yaiku Dewi Supraba dhewe, Dewi Wilutama, Dewi Leng-leng Mulat, Dewi Tunjungbiru, Dewi Warsiki, Dewi Gagarmayang lan Dewi Surendra. Ning kepitu bidadari kesebut tetap wae ora kedadeyan ngobahake sang pertapa saka palungguhane.

Sakwise kepitu bidadari kesebut bali menyang kayangan lan melaporkan kewurungane, dumadakan munculah sawong buta gedhe sing mengobrak-abrik gunung Indrakila. Saka Ciptaning, Buta kesebut neng supata dadi seekor celeng. Nuli celeng kesebut dipanahe. Diwektu sing barengan panah sawong panyelak sing nduwe jeneng Keratapura. Sakwise liwat perdebatan dawa lan gelutan, jebulna Arjuna kalah. Arjuna nuli eling menawa sing diadhepane kesebut yaiku Sang Hyang Siwa utawa Batara guru.

Dheweke nuli wotsari Batara guru. Saka Bataar guru Arjuna diwenehi panah Pasopati lan dijaluk ngalahake Prabu Niwatakaca. Jebulna ngalahake Prabu Niwatakaca ora sagampang sing dibayangkan. Arjuna nuli njaluk bantuan Batari Supraba. Karo tekane Dewi Supraba menyang panggon kemenengan Prabu Niwatakaca, nggawe sang Prabu seneng banget amarga dheweke nyat wis keseng-sem karo sang dewi. Prabu Niwatakaca sing wis lali daratan kesebut njawab kabeh pitakonan Dewi Supraba, Arjuna ndelik neng jero gelungane.

Pitakonan kesebut diantarane yaiku diendi panggon pangapesane Prabu Niwatakaca, sang Prabu karo tenang njawab, pangapesanene ana neng ilat. Saknalika kuwi Arjuna muncul lan mungsuh Prabu Niwatakaca. Amarga rumangsa neng dolanke, Prabu Niwatakaca membanting Arjuna lan mengamuk sadadi-dadine. Wektu kuwi Arjuna mung ngethok-ethok mati. Pas Niwatakaca gumuyu lan sesumbar arep kekuwatane, Arjuna nuli cucul panah Pasopatinya tepat ana njero cangkem sang prabu lan mati Niwatakaca.

Setelah kejadian ini lantas apa yang berikutnya terjadi terhadap Arjuna dalam kisah mahabharata? Simak bersama yuk kelanjutan tersebut dalam kisah wayang arjuna dalam pengembaraan di hutan berbahasa jawa.

Arjuna nuli diangkat dadi raja neng kayangan Tejamaya, panggon para bidadari sajrone pitu dina (sewulan neng kayangan pada karo sedina neng donya). Arjuna uga oleh mileh 40 widadari dadi bojone ana ngendi kepitu widadari sing nggoda dheweke uga klebu neng njero 40 widadari kesebut. Kajaba kuwi Arjuna uga oleh kuluk emas saka Batara Indra, panah Ardadali saka Batara Kuwera, lan akeh pusaka meneh. Arjuna uga diwenehi kesempatan kanggo ngajokake sawijining panjaluk.

Panjaluk Arjuna kesebut yaiku ben Pandawa menang sak jroning perang Baratayuda. Lakon iki nimbulake kritik saka Semar sing ngrupakne pamong saka Arjuna sing nganggep Arjuna kurang
wijaksana. Manut Semar, Arjuna sakudune ora egois kanthi mikirke awak dhewe lan ora mikirke keturunan saka Pandawa liyane. Lan pancen bener, mbesuk kabeh Putra Pandawa sing melu Perang Baratayuda mati ing medan peperangan.

Demikian dikisahkan tentang pengembaraan Arjuna dan para Pandawa di dalam hutan. Kisah ini memang sengaja membahas tentang Arjuna bukan para Pandawa Lima yang lainnya karena nanti akan di bawah dalam artikel setelah postingan kisah wayang arjuna dalam pengembaraan di hutan berbahasa jawa.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kisah Wayang Arjuna Dalam Pengembaraan di Hutan Berbahasa Jawa