Cerita Wayang Mahabharata Berbahasa Jawa Sifat Singekuni Marang Pandawa Lima

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Mahabharata Berbahasa Jawa Sifat Singekuni Marang Pandawa Lima

Intimidasi Sengkuni marang Kurawa lan Pandawa Lima ing cerita wayang mahabharata berbahasa jawa sifat sengkuni marang Pandawa kang dadi salah sijining penyebab musuhani antara Pendawa Lima lan Kurawa. Kepiye kelanjutan crita kasebut monggo katuran nyimak sakjengkape.

Loro-lorone ing versi Mahabharata ugo pewayangan jawi, Sengkuni iku penasehate Duryudana, pimpinan saka para Kurawa. Macem-macem jinis kang cidra lan cunning kang mbukak kanggo marga njupuk nyisihaken saka Pandawa.
ilustrasi-pandawa-lima-menyang-alas-dalam-cerita-wayang-mahabharata-berbahasa-jawa

Ing pepérangan pisanan saka Mahabharata utawa Adiparwa, Sengkuni nggawe geni ing Jatugreha, sing endi para Pandawa nginep. Nanging Pandawa lan ibune, yaiku Dewi Kunti wis oncat saka pati. Ing wayang jawa nuduhake, acara iki dikenal minangka Bale Sigala-Gala.

Usaha sing paling sukses dilakoni Sengkuni yaiku ngrebut Kratoning Indraprastha saka tangan para Pandawa liwat sifa licik e kalawan manfaatake Kurawa. Crita iki sing ing bagéyan liya saka Mahabharata, disebut Sabhaparwa.

Kedadean iki disebabake para Pandawa Duryudana mbangun Indraprastha luwih gagah saka Hastinapura. Ing saran Sengkuni, uga diundang Pandawa kanggo mriksani Hastinapura. Ing wektu iki Sengkuni nduweni rencana awon marang Pandawa Lima. Piyambakipun ngatur kanggo mbasmi para Pandawa. Singkat cerita Dewi Drupadi ambruk ing tangan Duryudana.

Drupadi krungu diremehake, Gendari ibu saka Kurawa katon kanggo mbatalake kabeh. Pandawa mulih lan njaluk kamardikan sing pada bali. Amarga wagol, Duryudana wadul kang rama, Drestarastra, kanggo ngidini nantang Pandawa Lima sepisan maneh. Mergo iku Drestarastra ora wani nolak panjaluk saka anak emas iku.

Ana wektu kaloro iki, asor Pandawa ing tangan Sengkuni. Minangka paukuman, padha kudu manggon kanggo 12 taun ing ngngalas, lan dipun estreni dening wadi kanggo taun ing negara. Yen disguises menyang metu, padha kudu mbaleni kanggo 12 taun supaya manggen ing ngalas.

Mekaten satunggaling kisah sengkuni kang iso dicritakake kanti cekak ana cerita wayang mahabharata berbahasa jawa sifat sengkuni marang Pandawa.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Mahabharata Berbahasa Jawa Sifat Singekuni Marang Pandawa Lima