Cerita Wayang Dalam Bahasa Jawa Arjuna Lahir

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Dalam Bahasa Jawa Arjuna Lahir

Membaca cerita wayang dalam bahasa jawa Arjuna lahir tentu menjadi salah satu momen yang tak biasa. Pasalnya bahasa jawa saat ini hampir tidak dipahami oleh anak muda. Namun kisah cerita wayang di bawah ini sangat berbeda, disajikan secara unik menggunakan bahasa jawa ngoko yang sederhana kanthi lakon Arjuna lahir. Semoga coretan kecil ini dapat kita nikmati bersama.

Nang wektu lahir, sukma Arjuna sing berwujud cahaya sing metu saka rahim emboke lan munggah menyang kayangan Kawidaren panggon para bidadari. Kabeh bidadari sing ana tiba demen nang sukma Arjuna kesebut sing nduwe jeneng Wiji Mulya. Kegemparan kesebut menimbulkan keneson para dewa sing nuli nempuhe. Cahaya sing remeng remeng kesebut nuli ngowah dadi sesosok manusia tampan sing klamben sederhana.
cerita-wayang-dalam-bahasa-jawa-arjuna-lahir

Arjuna yaiku putra ketelu saka pasangan Dewi Kunti lan Prabu Pandu utawa kerep karan karo ksatria Panengah Pandawa. Kaya sing liyane, Arjuna uga sayekti dudu putra Pandu, ning dheweke yaiku putra saka Dewi Kunti lan Batara Indra. Jero kuripan wong Jawa, Arjuna yaiku perlambang manungsa sing nduwe elmu duwur ning ragu sakjroning tumindak. Lakon iki katon gamblang sawektu dheweke kelangan semangat pas arep ngadhepi nak-sadulur utawa para Kurawa, lan guru-gurune neng nglan Kurusetra. Kalan saka Arjuna yaiku sifat sombonge. Amarga rumangsa tangguh karo bagus, nang wektu enome dheweke dadi sethithik sombong.

Ilange sukma Arjuna saka awak Dewi Kunthi marakake kesedhihan kanggo Prabu Pandu. Dhuwur celathon Semar, Pandu nuli munggah menyang kayangan lan njaluk bali putranya sakwise diwenehi wejangan saka Batara guru.

Baca Juga Dong: Cerita Wayang Mahabarata Leluhur Pandawa Lan Kurawa

Ket enom, Arjuna wis gemar menuntut elmu. Dheweke menuntut elmu nang sapaa. Manute lingkungan masyarakat yaiku gudang saka elmu. Guru-gurune antara liya yaiku Resi Drona, saka Resi Dona dheweke mbisa senjata ampuh sing nduwe jeneng panah Cundamanik lan Arya Sengkali, sing kapindho yaiku Begawan Krepa, Begawan Kesawasidi, Resi Padmanaba, lan akeh pertapa sakti liyane. Jero kisah Mahabarata, Arjuna ngguru nang Ramaparasu, ning jero kisah pawayangan, hal kesebut hampit ora tau disinggung.

Jero pawayangan diceritoke menawa Arjuna nduweni luwih saka 40 bojo ning mung beberapa wae sing kenal lan kerep diceritake.

Bagaimana kawan? Apakah paham tentang bahasa yang digunakan dalam cerita di atas? Semoga coretan ini dapat kita pahami dengan baik. Jangan lupa beri komentar pada cerita wayang dalam bahasa jawa Arjuna lahir ini.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Dalam Bahasa Jawa Arjuna Lahir