Cerita Wayang Bahasa Jawa Kisah Resi Prarasara

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Cerita Wayang Bahasa Jawa Kisah Resi Prarasara

Dalam cerita wayang bahasa jawa kisah Resi Prarasara diceritkan perjalanan Prarasara dalam melakukan pertapaan di dalam hutan. Selain itu pertemuannya dengan Dewi Durgandini juga dikisahkan dalam pewayangan menggunakan bahasa jawa ini. Bagaimana kisah Resi Prarasara selanjutnya? Langsung saja kita simak di bawah ini.

Sangantine neng alas Parewana, Resi Parasara mertapa mengheningkan cipta. dheweke bertekad ora arep rabi nek ora karo wadon sing nduwe rai mirip Begawan Rukmawati.

Ndina-dina kapungkur Resi Parasara bertapa tanpa pangan lan ombe, nganti nang mubarang pas neng dhuwur endhase hinggap loro ekor manuk pipit sajodo. Kapindho manuk kesebut ora mung hinggap, ning uga bersarang neng dhuwur endhas Resi Parasara. Dina demi dina nuli, si manuk wadon pun ngendhog telu butir nganti akhire menetas kabeh.
ilustrasi-pertapaan-dalam-cerita-wayang-bahasa-jawa-kisah-resi-prarasara

Ning, manuk lanangan lan manuk wadon kuwi ora arep merawat lan menehi pangan ketelu anak dekne kabeh. Resi Parasara ketangi saka samadinya lan ngupadi nyeluk si manuk lanangan lan wadon ben bali menyang sarang dekne kabeh. Ning, sapasang induk manuk kesebut justru mabur ngadoh, nggawe Resi Parasara tambah kesal lan bergegas mburu karo nyekel sarang berisi ketelu anak dekne kabeh.

Pada babag berikutnya dikisahkan melalui cerita wayang bahasa jawa kisah Resi Prarasara bertemu dengan Dewi Durgandini. Pertemuannya dengan Durgandini dalam bahasa jawa dapat kita simak kelanjutannya berikut ini.

Sak pasang manuk pipit kuwi mencok saka wit siji menyang wit liyane, seolah dekne kabeh pengen dolanan buru-buron karo Resi Parasara. Ora krasa, pamburon Resi Parasara kalangan saka kali Jamuna, lagekne sapasang induk manuk kesebut wis ana ing seberang kana.

Nang wektu kuwi Resi Parasara ndeleng sawong tukang prau nduwe rai ayu ning mambu amis nyedhaki awake. Tukang prau kuwi ngaku nduwe jeneng Rara Amis sing nawakne awak kanggo menyeberangkan Sang Resi. Resi Parasara terkesima amarga rai tukang prau iki padha persis karo Begawan Rukmawati sing didemenane. Tanpa akeh pitakon meneh, dheweke pun munggah mendhuwur prau lan njaluk diseberangkan kanggo mburu sapasang induk manuk mau.

Dumadakan sapasang induk manuk sing hinggap neng wit seberang kali musnah embuh menyang endi, ngono uga ketelu anak manuk sing ana neng tangan Resi Parasara uga melu lenyap. Sangantine neng seberang, Resi Parasara ngurungna pangarahe kanggo mudhun lan njaluk supaya diterna nyusuri kali Jamuna wae. Rara Amis manut lan nglakokake prau padha panjaluk Sang Resi.

Resi Parasara padha pisan ora jijik adhep ambu awak Rara Amis, ning justru rumangsa iba. Dheweke pun nawakne awak kanggo nambani lelara prawan kuwi. Rara Amis ndhewekekne karo kebak pengharapan. Resi Parasara nuli mengusapkan rimpang kunyit menyang sekujur awak Rara Amis karo maca japa Muskala. Berangsur-angsur lelara Rara Amis rontok lan ngowah dadi sak-werna lumpur sing banjur dilemparkan menjero kali saka Resi Parasara.

Sementara kuwi, sapasang induk manuk pipit lan ketelu anake sing wis musnah mau ngowah wujud dadi Batara guru, Batara Narada, mawa Batari Warsiki, Batari Gagarmayang, lan Batari Tunjungbiru. Dekne kabeh nglima sengaja menjelma dadi manuk pipit sasomah kanggo nemokake Resi Parasara karo Dewi Durgandini (Rara Amis) amarga dekne kabeh ditakdirkan njodo lan mudhunke sawong putra sing mbesuk dadi pendeta agung neng lemah Jawa.

Demikian kisah Resi Prarasara dalam dunia pewayangan, dimulai dengan pertapaan di hutan hingga bertemu dengan Dewi Durgandini. Semoga anda terhibur dengan adanya cerita wayang bahasa jawa kisah Resi Prarawara.
Advertisement
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerita Wayang Bahasa Jawa Kisah Resi Prarasara