Artikel Bahasa Jawa Tentang Pendidikan Budi Pekerti

Kisah Pewayangan Bahasa Jawa | Berita Bahasa Jawa | Artikel Bahasa Jawa | Cerita dan Dongeng Berbahasa Jawa

Artikel Bahasa Jawa Tentang Pendidikan Budi Pekerti

Di bawah ini artikel bahasa jawa tentang pendidikan budi pekerti jadi salah satu contoh dalam membuat artikel bahasa jawa lainnya baik dengan tema pendidikan maupun budi pekerti. Pamulangan budi pekerti jero saperlu nangi karakter bangsa, ana telu konsep sing penting yaiku konsep karakter, budi pekerti, lan panggawe.

Njero kamus gedhe basa indonesia karanke menawa karakter yaiku gawan, ati, jiwa, kepribadian, budi pekerti, panggawe, personalitas, sifat, aten-aten, temperamen, lan watak (tim puser pembinaan lan pengembangan basa, 1995).
artikel-bahasa-jawa-tentang-pendidikan-budi-pekerti

Konsep budi pekerti jero pedoman iki dijupuk saka balitbang dikbud (1995) sing nggamblangna menawa budi pekerti sacara konsepsional yaiku budi sing dipekertikan (dioperasionalkan, diaktualisasikan, utawa dianakne) jero kuripan sadina-dina jero kuripan pribadi, sekolah, masyarakat, bangsa, lan negara. Budi pekerti sacara operasional ngrupakne mubarang panggawe positif sing dilakoke liwat kebiyasan. Artine, seseorang diwulangna samubarang sing becik anyak saka masa cilik nganti dewasa liwat latian-latian, kaya ta, cara klamben, cara ngomong, cara ngapa lan ngajeni wong liya, cara bersikap ngadhepi dhayoh, cara pangan lan ombe, cara mlebu lan metu omah, lan dadine.
Adhep teori konvergensi kesebut tentunya bisa didadekne dadi salah siji pedoman jero panganan pamulangan, klebu pamulangan budipekerti neng sekolah. Hal iki ngeling menawa nglakoni pamulangan budi pekerti wis barang tentu ora bisa mung mentingna bakat gawan utawa mentingna faktor lingkungan ning sakarone padha berinteraksi.

Ben pamulangan bisa kedadeyan karo becik mula pamulang kudu meruhi bakat-bakat sing dipek saka pamawa wulang kanggo banjur bisa dilakoke upaya ben bakat-bakat kesebut bisa berkembang karo becik neng lingkungan sing mendukung.  Mengkana artikel bahasa jawa tetang pendidikan budi pekerti yang semestinya dilakukan.

Jero kamus gedhe basa indonesia panggawe sing tembung dasare payu. Payu yaiku tingkah payu, panggawe, tindak sungu, payu (barang dagangan). Panggawe yaiku tanggepan utawa reaksi individu sing terwujud neng obahan (sikap); ora wae awak utawa ucapan simpang.

  • Jero kamus psikologi panggawe utawa behavior : 
  • Sebarang respon (reaksi, tanggepan, jawaban, balasan) sing dilakoke saka mubarang organisma. 
  • Sacara, khusus, kanggonan saka siji kesijen pola reaksi, 
  • Siji panggawe utawa aktivitas. 
  • Siji obah utawa kompleks obah-obah. 

Jero pangerten paling amba, panggawe mencakup samubarang samubarang sing dilakoke utawa dialami seseorang. Ide-ide, pangimpen-pangimpen, reaksi-reaksi kelenjar. Jero pangerten luwih ciut mung mencakup reaksi sing bisa dibangeti sacara umum utawa objektif.

Karo mangkana bisa didefinisikan panggawe yaiku panggawe/tindakan lan tembungan seseorang sing sifatnya bisa dibangeti, digambarke lan dicatet saka wong liya utawaa wong sing mayokake dheweke
Saka konsepsi kesebut neng dhuwur, karakter nduweni cakupan sing banget amba. Yen pamulangan karakter kuwi dilakoke neng sekolah mula rekasa banget kanggo diimplementasikan. Amerga konsep-konsep sing ana neng jero definisi karakter kesebut isih durung bisa didelok indikator-indikator saka saben konsepnya. Mulakna, jero pamulangan karakter sing bisa dilakoke neng sekolah adalahmenggunakan konsep pamulangan budi pekerti.

Jero pamulangan budi perkerti sing bisa dilakoke yaiku mengubah, ngenerke panggawe pamawa wulang lan panggawe-panggawe iki sacara spesifik bisa didelok indikator-indikatornya. Sarehdene kuwi, jero nangi karakter bangsa sing butuh diwulangna marang pamawa wulang, yaiku mulang budi pekerti karo cara mahamake, ngenerke, mengubah kanggo dadekne panggawe-panggawe pamawa wulang sing luwih positif utawa luwih becik.

Jero pedoman pamulangan budi pekerti iki sing diwulangna sacara yekti marang pamawa wulang berkaitan karo nem pilar saka semene pilar-pilar panggawe sing universal. Kenem pilar kesebut yaiku pilar mercayani, tanggung jawab, sikap bekti, praduli, sportif, lan warga negara sing becik. Saka pilar-pilar dasar kesebut dimudhunke dadi sacacah dimensi panggawe lan saka dimensi-dimensi panggawe sing ana dipilah meneh dadi sacacah indikator-indikator panggawe sing bisa diukur. Demikin artikel bahasa jawa tentang pendidikan budi pekerti semoga bermanfaat.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Artikel Bahasa Jawa Tentang Pendidikan Budi Pekerti